#zorghonger

#zorghonger: groeiende zorgbehoefte maakt van patiënt een consument

We staan voor grote uitdagingen binnen de gezondheidszorg.

Door de veranderende maatschappij en zorgbehoeftes groeit de vraag naar innovatieve oplossingen en transformeert de focus van diagnose, ziekte en zorg naar gezondheid, gedrag en preventie. Daarbij verlangt de patiënt anno nu 24/7 beantwoording van zijn zorgvraag, waardoor de zorgverlener enorm onder druk staat.

In onze 24-uurseconomie staan we altijd ‘aan’ en reageren we direct, willen we niets missen en kunnen we onze mening overal uiten. Dit is ook zichtbaar in de groeiende #zorghonger: men verwacht, of eist, directe beantwoording van de zorgvraag, of soms zelfs, zorgeis. En wanneer dit niet gebeurt, laat de patiënt dit soms op onaangename of beledigende wijze weten. 

De zorgsector groeit enorm hard en blijft ontwikkelen. Dit vraagt, zowel voor zorgverleners als voor zorgconsumenten, om innovatieve oplossingen om hier efficiënt mee om te gaan.

Steeds vaker hebben huisartsenposten te maken met patiënten die dreigen vanuit deze ‘consumentenmentaliteit’: ze eisen dat ze altijd terecht kunnen en dat ze direct geholpen worden. Wanneer dit niet het geval is, slaat de situatie snel om in agressie.

In één op de drie huisartsenposten werd afgelopen jaar een arts of assistent aangevallen door een agressieve patiënt. En de helft van de huisartsenposten wordt iedere week geconfronteerd met een bedreiging. (Bron: RTL Nieuws)

Mede door deze maatschappelijke ontwikkeling en vergrijzing, stegen de zorg- en welzijnsuitgaven in Nederland het afgelopen jaar naar het astronomische bedrag van 100 miljard euro. Het Trendscenario van VTV (Volksgezondheid Toekomst Verkenning) voorspelt dat enkel de reële zorguitgaven in 2040 al verder gestegen zullen zijn tot 174 miljard euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2015. (Bronnen: VTV door het RIVMCBS).

Een greep uit de zorgwekkende actualiteiten

Meer werkdruk in zorg en minder werkplezier | Trouw

Huisartsenposten zien toename agressie door patiënten | NOS

Zorgmedewerkers besteden een derde van werktijd aan administratie | zorg.nu avrotros

Zorgkosten naar 11.000euro per Nederlander in 2040? | zorgwijzer.nl

Zorgverzekeraars kunnen stijgende kosten moeilijk beteugelen | Univers

Uw zorgcommunicatie
bespreken?

Zoekt u iemand die meedenkt en een oplossing heeft die garant staat voor een zorgeloze bereikbaarheid op het moment dat u of uw doelgroep het nodig heeft?