Wat is Zorg? | Een verhaal over een gevalletje spoed

Wat is Zorg? | Een verhaal over een gevalletje spoed

Wat is zorg? Een gemakkelijke vraag, een lastiger antwoord. Zorg staat voor vele dingen, van zorgen maken over tot hulp bieden aan. Iedereen heeft andere ervaringen met zorg en een ander perspectief. Toch blijft één ding gelijk: binnen het begrip zorg hebben we altijd te maken met elkaar. Fietsfanaat Tijmen kan erover meepraten.

Het is een zaterdagochtend…

Tijmen is gevallen tijdens zijn wekelijkse rondje mountainbiken, toen hij opstond hing zijn rechterschouder er een beetje gek bij. Fietsen ging niet zo goed meer, gelukkig was hij niet zo ver van huis en kon hij teruglopen. Zijn vrouw zag het meteen toen hij thuiskwam: dat lijkt wel op een gebroken sleutelbeen. Na een telefoontje naar de huisartsenpost mocht Tijmen meteen door naar de spoedeisende hulp. Samen met zijn vrouw en zoontje zit hij in de wachtkamer, totdat de arts hem bij zich roept.

Terwijl Tijmen al binnen de zorginstelling zit maakt hij zich druk om zijn schouder. Zou het echt gebroken zijn? En zo ja, wat betekent dat dan? Een schouder kun je niet zomaar in het gips zetten. Wat als de schouder niet gebroken is? Wat is er dan aan de hand? Tijmen schrikt op uit zijn gedachten wanneer zijn vrouw zijn hand vastpakt. “Doet het veel pijn?” vraagt ze. Die pijn, daar had Tijmen helemaal niet meer aan gedacht.

Wanneer de arts Tijmen bij zich roept gaat alles snel: na een kort gesprekje staat hij opeens voor een röntgenapparaat. Na 20 minuten staat de arts met 2 zwart-wit foto’s voor zijn neus: ja, dat sleutelbeen is inderdaad gebroken. Flink zelfs. Gelukkig staat het bot netjes. Tijmen hoort de vervolgstappen van de arts aan: 2 tot 4 weken een mitella en dan op controle komen. Hij is blij dat hij zo’n goed vangnet heeft aan de zorg. Wanneer er iets mis weet hij dat hij de juiste zorg krijgt. “Logisch toch?” denkt Tijmen.

Zich zorgen maken om de noodzakelijke zorg is niet nodig voor Tijmen. Prettig is dat, aangezien hij met zijn hoofd volledig bij zijn schouder zat. Zorg is voor Tijmen de benodigde behandeling op het juiste moment: zorgen dat hij zich beter voelt en weer gezond wordt. Voor de arts is dit een heel ander verhaal: zijn drukke planning laat niet alle patiënten toe op de eerste hulp. Zorg betekent voor Tijmen op dit moment iets heel anders dan voor de arts. Toch hebben ze hetzelfde doel: zorgen dat het sleutelbeen weer geneest.