Waarom Werkgeluk in de Zorg Belangrijk is

Positieve verhalen over werken in de zorg hebben gelukkig de overhand, ondanks alle geluiden dat het werken in zorg steeds zwaarder wordt. Een patiënt of familielid die dankbaarheid uitspreekt, of een vriendelijke glimlach. Dát is wat er toe doet voor hardwerkende zorgprofessionals. Juist dáárdoor kun je, ondanks alle hectiek die je soms ervaart, zelf óók met een glimlach je dag afsluiten. Plezier en voldoening uit je werk halen, dat noemen we werkgeluk.

Hoewel het simpel klinkt, heeft werkgeluk veel invloed op hoe je je voelt of hoe je je werk doet. Het beïnvloed hoe gedreven je bent, of je net een beetje extra wil en kan geven, en of je je verbonden voelt met je organisatie.

Plezier en voldoening uit je werk halen, dat noemen we werkgeluk.

Werkgeluk hangt vaak samen met positieve gevolgen voor medewerkers zelf en voor de organisatie. Medewerkers die werkgeluk ervaren zijn vaak creatiever, werken positiever samen, werken efficiënter en ervaren meer vrijheid en veiligheid. Dit zorgt er weer voor dat het werk beter gedaan wordt. Kortom: happy employee, happy company.

Werkgeluk is in de zorgbranche ontzettend belangrijk. Het is een veeleisende branche en het heeft iets unieks: het is altijd “mensenwerk”. Er is dus niet altijd een rechtlijnige oplossing. Deze factoren kunnen werkgeluk negatief beïnvloeden. Gelukkig is de zingeving in de zorgbranche heel hoog, wat werkgeluk weer positief beïnvloed. Ook zijn er nog meer factoren die het werkgeluk in de zorg groter kunnen maken. Daar lees je meer over in ons volgende blog!