Veilige zorg leveren? Verander dan regelmatig uw wachtwoord.

veranderjewachtwoorddag

Tips van Vcare security & kwaliteitsspecialist Frank

Vraagje. Hoe lang is het geleden dat u het wachtwoord op uw laptop of pc heeft veranderd? Regelmatig het wachtwoord veranderen helpt enorm bij het veilig houden van uw laptop of pc. Zo wordt uw wachtwoord nog lastiger te achterhalen. Zeker wanneer u werkt met medische gegevens is dat extra belangrijk, want niemand wil dat er gegevens van patiënten op straat komen te liggen. We snappen dat regelmatig het wachtwoord veranderen kan voelen als gedoe. Daarom deelt onze security & kwaliteitsspecialist Frank een aantal handige tips en alternatieven.

Wachtwoord veranderen, hoe?

Ten eerste, waar kunt u het precies wachtwoord veranderen? Dat ligt eraan of u met een Apple of Windows besturingssysteem werkt. Sommige zorglocaties hebben hun computernetwerk zo ingesteld dat er om de zoveel weken automatisch om een nieuw wachtwoord wordt gevraagd. Dat houdt de beveiliging natuurlijk extra scherp. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u het ook zelf regelen. Dat gaat als volgt:

Windows besturingssysteem

Instellingen (pictogram met tandwiel) → Klik op Accounts → Klik op Aanmeldingsopties → Klik op Wachtwoord → Wijzigen

Apple computers

Kies het Apple menu → ‘Systeeminstellingen’ (of ‘Systeemvoorkeuren’) → Klik op uw naam (of Apple ID) → Klik op ‘Wachtwoord en beveiliging’ → Klik op ‘Wijzig wachtwoord’

Hoe maakt u een sterk wachtwoord?

Deze tips kent u waarschijnlijk al, maar we zetten ze toch nog even op een rijtje. Het beste is om een wachtwoord te genereren met een wachtwoordgenerator, zoals Bitwarden. Wilt u zelf een wachtwoord bedenken, houd hier dan rekening mee:

  • Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties.
  • Maak het wachtwoord tenminste 12 tekens lang (Dan kost het 34.000 jaar om te kraken).

Gebruik een digitale kluis

Het is niet nodig om al uw wachtwoorden te onthouden. Er zijn diverse digitale kluizen, zoals LastPass of Bitwarden, waarin u veilig wachtwoorden, gebruikersnamen en inlog URL’s kunt opslaan. U hoeft dan alleen maar het wachtwoord van de digitale kluis te onthouden.

Alternatieve beveiligingsmogelijkheden

Mocht u liever geen gebruik maken van een wachtwoord, dan zijn er nog andere mogelijkheden om een pc of laptop te beveiligen. Overweeg eens een wachtwoordzin met allerlei leestekens. Die zijn erg veilig en makkelijk te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan Ikgaop9juni2wekenmetvakantienaarGriekenland,zinin! U kunt uw laptop ook beveiligen met:

  • Vingerafdrukken
  • Gezichtsherkenning
  • Two factor authenticatie of multi-factor authenticatie
  • Wachtwoord pincodes

Meer tips nodig?

Wilt u meer weten over de bovengenoemde tips en oplossingen? Neem dan contact op met onze Security & kwaliteitsspecialist Frank via privacy@vcareconnect.nl