Vcare en HMCC: samenwerking tussen techniek en menselijk vakmanschap

innovatie in de zorg: Vcare en PRAKTIJK.nl gaan samenwerken

Huisartsenpraktijk De Admiraal
stapt over op totaaloplossing van Vcare en HMCC

“Betrouwbare partners die onderdeel uitmaken van onze praktijk’’  

Bij de overname van een praktijk kun je als huisarts voor een hoop verrassingen komen te staan. Denk aan een slechte bereikbaarheid en een verouderd telefoniesysteem. Het bezorgde Margarethe van Bon veel stress na de overname van Huisartsenpraktijk De Admiraal in Amsterdam. Dit jaar stapte ze over op de communicatieoplossing van Vcare, in combinatie met de diensten van HMCC. “Mijn patiënten worden nu altijd direct netjes te woord gestaan. Dat is een enorme opluchting.” 

De Admiraal in Amsterdam West is een middelgrote huisartsenpraktijk die sinds begin 2020 gerund wordt door praktijkhouders Margarethe van Bon en Duveken Voors. De huisartsen hebben een waarnemer en twee assistentes in dienst. “Door corona zijn het pittige tijden met lange werkdagen tot negen uur ’s avonds”, vertelt Van Bon. “Gelukkig hebben we geen uitval, maar onze patiënten klaagden wel veel over de slechte bereikbaarheid. De telefooncentrale die we overnamen was technisch sterk verouderd en daardoor al snel overbelast. Wij hadden ook geen idee hoeveel mensen er eigenlijk naar de praktijk belden. Daar moest een oplossing voor komen, want persoonlijke patiëntenzorg vinden wij heel erg belangrijk. Daar hoort vanzelfsprekend bij dat mensen ons de hele dag kunnen bellen, niet lang in de wacht staan en vriendelijk worden geholpen.”

Geïntegreerde oplossing van Vcare en HMCC
Via een bevriende collega kwam de Admiraal bij  HMCC terecht voor advies. Daarop stapte de praktijk in september over op de gecombineerde oplossingen van Vcare en HMCC. Daarmee gebruiken zij nu ook Vcare Video connect om te kunnen beeldbellen, en Vcare Reporter om inzicht te krijgen in statistieken zoals het aantal oproepen, wachttijden en beschikbaarheid. Dankzij HMCC hebben zij toegang tot professionele assistentes op afstand, die de praktijk ondersteunen waar nodig. “Een deel van de telefoontjes gaat nu naar de telefonisten van HMCC”, vertelt Van Bon. “Bijvoorbeeld als het heel druk is, of tijdens onze middagpauze. Als een assistente zich ’s ochtends ziek meldt, bel ik meteen HMCC of ze de telefonie kunnen overnemen. Dat is een enorme opluchting en scheelt mij veel stress.” Via de reporter functie van Vcare kwam De Admiraal er namelijk al gauw achter dat er bijna drie keer zoveel mensen naar de praktijk bellen dan ze aanvankelijk dachten. “In plaats van de geschatte vijftig kregen we ongeveer honderdtwintig telefoontjes per dag. We kunnen nu ook zien op welke dagen en uren de telefoondruk het hoogst is. Met al die informatie kunnen we de praktijk beter managen, het was echt een eye opener.”

De praktische implementatie en overstap is nooit echt leuk en was even wennen, maar nu alles rond is ben ik ontzettend blij.

Betrouwbare partners

Op enkele kinderziekten na is Margarethe van Bon ‘erg blij’ met de oplossingen van Vcare en HMCC. “De praktische implementatie en overstap is nooit echt leuk en was even wennen, maar nu alles rond is ben ik ontzettend blij. Als ik een probleem heb of met een vraag zit, kan ik altijd bellen en wordt er serieus en vriendelijk overlegd. In beide bedrijven vond ik betrouwbare partners die echt onderdeel uitmaken van onze praktijk.” Verteld Van Bon. “Wat ik bijvoorbeeld heel goed vind, is dat eigenaar Patrick Eliasar van HMCC zelf in onze praktijk is komen kijken hoe wij werken en onze patiënten te woord staan. Elke praktijk is anders. Wij kiezen voor een warme, persoonlijke benadering. Dan is het heel fijn als je weet dat ook de assistentes op afstand je patiënten bekwaam én vriendelijk te woord staan.”

Dit artikel is onderdeel van onze bijdrage in de 6e editie van 2020 van het gedrukte vakblad ICT&health.