Een pilot draaien: wat kan ik verwachten?

Hendrien

Overzicht

Organisatie: Centrale Huisartsenpost Almelo

Plaats: Almelo

Website: chpa.nl

Doel

Het testen en werken met de nieuwe meekijkfunctionaliteit in Video connect

Bij Vcare ontwikkelen wij gebruiksvriendelijke software om uw werkproces zo efficiënt en praktisch mogelijk te laten verlopen. Nieuwe functionaliteiten ontwikkelen wij vaak op verzoek van u, onze deskundige gebruikers, zodat wij u optimaal kunnen blijven ondersteunen. Onze Product Owners houden zich bezig met het ontwikkelen van deze technische innovaties en ontwikkelingen binnen de zorgbranche. Zodra een product goed functioneert vragen wij onze gebruikers om het te testen, oftewel een pilot draaien. Met de resultaten van deze pilot kunnen we het gebruiksgemak verhogen en gewenste veranderingen doorvoeren zodat u er uiteindelijk zo intuïtief en efficiënt mogelijk mee kan werken.

Meehelpen met de ontwikkeling van innovaties om uw eigen werkproces te verbeteren? Dat heeft Centrale Huisartsenpost Almelo (CHPA) al gedaan door een pilot te draaien met de meekijkfunctionaliteit binnen Video connect. Hoe hebben zij dat ervaren? En wat geven ze andere huisartsenposten en praktijken mee die een pilot zouden willen draaien? Hendrien ten Broeke, triagiste met management taken op CHPA vertelt.

“We hebben al eerder pilots gedraaid, maar nu hebben we een pilot gedraaid voor de meekijkfunctionaliteit in Video connect. Als het belangrijk is voor ons, vind ik het leuk om betrokken te worden bij nieuwe functionaliteiten. Ik hou wel van innovaties en persoonlijk vind ik het leuk om te testen, om te kijken wat wel en niet werkt.

Over de pilot

De samenwerking met Vcare voor de pilot was erg goed. Toen de pilot eenmaal draaide hadden we veel contact om dingen af te stemmen maar ook om te kijken hoe de pilot ging. Vcare nam altijd op een positieve nieuwsgierige manier contact met ons op.

Ik hou wel van innovaties en persoonlijk vind ik het leuk om te testen, om te kijken wat wel en niet werkt.

We hadden een leuk eerste gesprek over de meekijkfunctionaliteit. Daarna kregen we een terugkoppeling over hoe ze onze opmerkingen toe hebben gepast in de meekijkfunctionaliteit. Zelf zit je zo diep in het werkproces dat je niet altijd meer kan bedenken wat je werk makkelijker maakt. Het was leuk om te zien hoe Vcare dat voor ons deed. In de meekijkfunctionaliteit zit bijvoorbeeld een lijst met actieve beeldverbindingen, ik ben me er niet bewust van geweest dat ik het geopperd heb maar bij Vcare hebben ze dit wel gehoord en geïmplementeerd.

Omdat onze feedback meegenomen wordt, ontwikkelt de nieuwe functionaliteit ook meer naar onze smaak.

We hebben een pilot gedraaid en bij pilots gaan altijd wat dingetjes mis. Zo hebben we een probleempje gehad waardoor we de lijst met actieve videoverbindingen niet konden zien. Uiteindelijk bleek de SMS met de link te lang te zijn waardoor een aantal tekens wegvielen. Toen dat opgelost was werkte het wel weer. Dat is precies waarom een pilot belangrijk is: dan zie je of een proces goed loopt of niet. En als het niet loopt, dan kun je kijken naar waarom het niet loopt.”

Daphne Ikink, Product Owner bij Vcare: “De samenwerking met CHPA in deze pilot was erg leuk. Ze dachten actief mee en stonden open om te testen. Als Product Owner ben je echt een spin in het web bij dit soort ontwikkelingen. Je hebt contact met de klant maar ook met software ontwikkelaars. Het is leuk om alles bij elkaar te brengen en iets te ontwikkelen wat het werkproces van de klant vergemakkelijkt.”

Aanraders

Hendrien: “Wij hebben ervoor gekozen om te gaan testen met een kleine groep: vier van onze triagisten hebben met de meekijkfunctionaliteit gewerkt. Ik zou andere posten en praktijken ook aanraden om de pilot met een kleine groep te draaien. Met een kleine groep werkt het makkelijker, omdat je minder mensen hoeft te informeren.

Ook zou ik aanraden om de communicatie met Vcare zoveel mogelijk via 1 persoon te laten gaan, zo was ik binnen onze HAP het aanspreekpunt en was Daphne ons aanspreekpunt binnen Vcare. Dat was erg prettig, ik wist precies met wie ik contact op kon nemen.

Een pilot is belangrijk om te zien of een proces goed loopt of niet.

Waarom een pilot draaien?

Een pilot is belangrijk. Je kan veel bedenken maar het kan anders zijn in de praktijk: sommige functionaliteiten zijn niet nodig of werken toch niet zo handig. Andere functionaliteiten zijn misschien juist wel nodig. Omdat ik op de post zit weet ik hoe het werkproces gaat en kan ik hier wat over zeggen. Bijkomend voordeel voor ons: omdat onze feedback meegenomen wordt, ontwikkelt de nieuwe functionaliteit ook meer naar onze smaak.”

Wilt u ook meedoen aan een pilot?

Bij Vcare werken we constant aan nieuwe producten en ontwikkelingen. Deze moeten natuurlijk ook getest worden. Wilt u ook meedoen aan een pilot? Vul dan het formulier in.