Datagedreven werken: hoe doe ik dat?

Lees onze blog over strategieën voor datagedreven werken

In onze blog van vorige week over sturen op data, hadden we het over hoe sturen op data zorgorganisaties kan helpen. In deze blog gaan we hier verder op in en kijken we naar strategieën voor sturen op data. Want hoe begin je hier eigenlijk mee?

Definieer je doelstellingen:

Voordat je kunt beginnen met sturen op data, moet je duidelijk je doelstellingen definiëren. Wat wil je bereiken? Of het nu gaat om het verbeteren van de tevredenheid van patiënten of het optimaliseren van interne processen, zorg ervoor dat je specifieke en meetbare doelen hebt vastgesteld. Wanneer het doel niet specifiek of meetbaar is, weet je namelijk niet wanneer je het doel hebt behaald.

Zorg ervoor dat je specifieke en meetbare doelen hebt vastgesteld

Gebruik data-analysetools:

Om waardevolle inzichten uit je gegevens te halen, is het essentieel om gebruik te maken van data-analysetools. Voorbeelden van data-analysetools zijn programma’s of modellen die je kunt gebruiken om je data te duiden. Deze tools kunnen variëren van eenvoudige spreadsheets tot geavanceerde business intelligence-software.

Welke tool het beste bij jou past? Dat ligt natuurlijk aan jouw behoefte en vaardigheden. Maar ook het doel dat je eerder hebt geformuleerd heeft hier invloed op. Informeer naar verschillende tools en kies degene die jou kan helpen om de data zo te analyseren dat jij kan zien of je je doel bereikt.

Ziet het er naar uit dat je je doel niet gaat halen? Dan kun je op tijd bijsturen

Monitor en meet je resultaten:

Het is essentieel om voortdurend je resultaten te meten en te monitoren. Zo weet je precies of jij nog op schema ligt om je doelen te bereiken. Stel KPI’s (Key Performance Indicators) op die aansluiten bij de doelstellingen zodat je kan meten of jij je doel al kan bereiken. Daarnaast kun je regelmatig evalueren of er vooruitgang wordt geboekt. Je houdt dus eigenlijk bij hoe het gaat met jouw doelstellingen. Ziet het er naar uit dat je je doel niet gaat behalen? Dan kun je op tijd bijsturen. Wanneer nodig pas je de strategie aan op basis van de verkregen inzichten.

Klaar om te starten met datagedreven werken

Sturen op data is een krachtige benadering om betere beslissingen te nemen en prestaties te verbeteren. Door de juiste stappen te nemen, zoals het definiëren van doelstellingen, het verzamelen van relevante gegevens en het gebruik van analyses, leg jij een goede basis voor datagedreven werken. Dit is de start voor jou om waardevolle inzichten te verkrijgen en je organisatie naar succes leiden in het datatijdperk!